Невена Петрова е бивш председател на Съвета на директорите на Ел

...
Невена Петрова е бивш председател на Съвета на директорите на Ел
Коментари Харесай

Невена Петрова: Втрещена съм от безцеремонния начин, по който ДКК се саморазправи с Ел Би Булгарикум

Невена Петрова е бивш председател на Съвета на шефовете на Ел Би Булгарикум ЕАД. На 20 февруари 2023 година тя и изпълнителния шеф Николай Маринов бяха уволнени от ДКК, чийто принципал е министъра на стопанската система.
Публикуваме позицията на Невена Петрова, която тя изпрати на публицистичната ни поща:

След сполучливо преминат конкурс на 24 ноември 2022 година бях определена за член на Съвета на шефовете на Ел Би Булгарикум ЕАД с мандат от 5 години на база показана идея за развиване на държавното сдружение. На първия Съвет на шефовете бях определена и за ръководител на Съвета на шефовете, а Николай Маринов- за изпълнителен шеф. Освободена съм от служба като член на Съвета на шефовете в понеделник, 20 февруари т.г. до момента в който съм отсъствала от страната, без ясни аргументи и без да бъда извикана за пояснение. В допълнение, управлението навреме е подавало желана информация от ДКК ЕАД на всеки три месеца и по нея не е имало забележки.
Работим по осъществяване на утвърдена от ДКК ЕАД актуализация на бизнес стратегия за интервала 2021-2023 г като няма забележки и по нейното осъществяване в това число нарастване на заплатите на чиновниците и закупуване на съоръжение и транспортни средства. Ако няма нужда от справедливи критерии за освобождение, какъв е смисълът да се вършат състезания за избиране на членовете на съвета на шефовете на обществените предприятия с дълготраен мандат и утвърдена от жури идея за развиване? Достатъчни ли са три месеца, с цел да бъде дадена оценка за осъществената работа?
 Ел Би Булгарикум ЕАД не създава и не доставя некачествена продукция. Всички млечни артикули на Ел Би са направени със суровина, която дава отговор на критериите за сурово краве мляко с масленост над 3,6%. Не е правилно изказванието на Венцислав Димитров, че доставеното сурово мляко от новите снабдители е некачествено. С едно изявление, в типичния за него емоционален, непремерен, неясен  и лицемерен изказ, Венцислав Димитров разклати доверието на потребителите в качеството на продукцията на Ел Би Булгарикум ЕАД заради изтощение, реваншизъм и безхаберие.

Истинската причина за нашето освобождение е неимоверното предпочитание на Венцислав Димитров да изземе оперативното ръководство на Ел Би Булгарикум ЕАД от управлението определено след преминат конкурс единствено преди три месеца. Причината е, че ние показахме, че няма да следваме директни разпоредби от него на оперативно равнище.
Изпълнителният шеф на ДКК ЕАД желае да ръководи Ел Би Булгарикум ЕАД непосредствено и еднолично, което опонира на всички открити правила и нормативни актове и изключително Закона за обществените предприятия (ЗПП) и Правилника за използване на закона за обществените предприятия (ППЗПП). От средата на декември предходната година той оказва напън върху управлението на Ел Би за безприпципни назначения, с които да се образува проведена група под негово управление, която на процедура да поеме надзор над сдружението.
Ние се противопоставихме на този високомерен метод за интервенция в оперативното ръководство на дружеството  включително и за налагане на нов снабдител на суровина, който с изключение на сурово мляко оферира и изсъхнало мляко, което беше изцяло недопустимо за нас – Ел Би Булгарикум ЕАД в никакъв случай не е произвеждало краен артикул със суровина друга от сурово мляко. 
От края на месец януари в сдружението постъпваха написани от него заповеди, в качеството му на „ изпълнителен шеф на ДКК ЕАД и едноличен притежател на капитала на Ел Би Булгарикум ЕАД, които в пъти надвишаваха неговите пълномощия и съставляват корист със служебно състояние. Тези заповеди опонират на ползите на Ел Би Булгарикум ЕАД включително с Писмо изх. № ФСД-22-52-05/10.02.2023г. на Изпълнителния шеф на ДКК ЕАД на „ Ел Би Булгарикум “ ЕАД се разпорежда „ неотложно преустановявяне на всички заплащания, без оглед на размер и съображение в това число влизане в договорни връзки от всевъзможен темперамент до издаване на последващи инструкции. “
Това писмо действително блокира активността на сдружението. С писмо до Съвета на шефовете на ДКК ЕАД и до Министъра на стопанската система и промишлеността от 14-02-2023 година ги осведомяваме обстоятелствено, че този метод на предоставяне на инструкции по отношение на стопанската активност слага въпроси по отношение на спазването на чл.18 от ЗПП за оперативната автономия на обществените сдружения и другите относими разпореждания на ЗПП, ППЗПП и Политиката за присъединяване на страната в обществените предприятия. Доколкото ми е известно Съветът на шефовете на ДКК ЕАД е бил осведомен с нашето писмо едвам на съвещанието на Съвета на шефовете на ДКК ЕАД, на което се е взело решение за нашето освобождение със глобата на Министъра на стопанската система и промишлеността.
През трите месеца, през които бяхме на тези постове се реализираха обилни резултати за развиване на сдружението. Наблюдава се повишаване на оборотите от реализиранати продажби както и на броя на директните клиенти на сдружението. Беше изработен повсеместен одит на индустриалната база на сдружението във Видин в границите на стратегическото партньорство подписано с Университета за хранителни технологии в Пловдив, който е основа за усъвършенствания в индустриалните практики и осъществяване на поправки и закупуване на съоръжение. Беше изработен и одит на Човешките запаси и направена „ Система от Правила за Управление на Човешки Ресурси “. Започна се дейна съгласуваност сред другите индустриални, административни и научни звена в сдружението по този начин,че да се усъвършенства връзката сред тях и да се подтиква взаимоотношението им.
Като образец, за първи път от години беше обещано задание на научно-изследователския център на сдружението, който е уникален в млекопреработвателния бранш, да проучва и направи оферти за повишение качеството на млечните артикули създавани в сдружението. Работи се по стартирането на нова Ретро серия артикули и по разширението на продуктите с млечно-кисели питиета с пробиотици, плодови кисели млека. Работи се по правене на тактика за насърчаване на мрежата от фирмени магазини в страната и разширение на клиентите в народен проект като се водени диалози с голям брой дистрибутори и нови евентуални клиенти.
Постоянно се наблюдават и предоговарят изискванията в комерсиалните вериги. И всичко това изпълнителният шеф и аз сме го правили водени от концепцията за публичен интерес и идеята да се оферират качествени, потребни и разнородни млечни артикули като държавното сдружение да бъде пример в бранша и все по-популярно измежду българските консуматори.
 
 
22 Фев 202375822 Фев 202314022 Фев 202393422 Фев 2023154522 Фев 2023226322 Фев 20231307КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231135207 Фев 2023153320 Фев 2023307918 Фев 20231008
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР